Zbiórka : Piątek 03.11.2018 o 21.30, dworzec Warszawa Centralna,centralny punkt holu głównego . Bardzo prosimy o punktualność.
Powrót: Poniedziałek 05.11.2018 ok. godziny 1.00 w nocy z niedzieli na poniedziałek.
TRANSPORT: TLK Karpaty Gdynia - Krynica (przejazd do Starego Sącza) + autobus
Prowadzący : Marcin Błoński, Ania Zając, Stasiek Szloser, Zosia Wiśniewska
SPRZĘT :
Dokumenty (dowód osobisty lub paszport, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwór CIEPŁY, karimata, buty za kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, parasol, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia górskiej rzeki, klapek odpada/odpływa), kubek (ok. 0,5 l), menażka, nóż do krojenia, łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m), odblask (do chodzenia przy szosie nocą), rękwiczki robocze ( ochrona rąk podczs zbierania drewna i innych prac przy przygotwaniu ogniska), opcjonalnie stuptuty.
Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować przewodnika.
Folia NRC. Kompas, MAPA (obowiązkowo Gorce, skala 1:50 000 lub 1:75 000) zalaminowana, oklejona taśmą lub w torebce strunowej. Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka.
Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać pokrowiec na plecak lub folię (rozcięty worek) + zapasowe worki foliowe
PROWIANT:
śniadanie w sobotę będziemy jedli z kanapek "na drogę" – trzeba więc oczywiście zabrać kanapki i picie na drogę, dorabiamy tylko gdyby brakowało.
śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!), ser i wędlina w plastrach (200g)
, pasztet/hummus/serek/inne smarowidło (1 szt.), świeże warzywa (dające się nosić), dżem i inne dobre jadło na kanapki( starajcie się nie brać dżemu w słoikach), 8‐10 torebek herbaty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
obiad: makaron typu świderki (125g, nie zabierajcie więcej), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa sucha (300g), 1 sos w torebce (grzybowy albo pomidorowy), 1 warzywa w puszkach (groszek, kukurydza, fasola - można odsączyć w domu i zabrać bez puszki,w plastikowym pudełku), 1 mała cebula, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp)
Wegetarianie : zamiennik niemęsny do obiadu.
słodycze: dużo łakoci w wersji łatwej do częstowania
1,5l butelka wody
termos z herbatą (0,5‐1l)
Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.
Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!
Nocleg w szałasie pasterskim (nieogrzewanym, bez bieżącej wody)
KOSZT WYCIECZKI:
200zł + rezerwa ok. 15 zł.
Wpłacony zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu. Pozostałą kwotę należy zabrać ze sobą w biletach Narodowego Banku Polskiego (= w gotówce - karta do bankomatu nie spełnia tego warunku).
ZAGADNIENIA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu):
topografia Gorców:
główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki
miejscowości, sieć dróg
baza noclegowa: schroniska, chatki, bazy studenckie,
sieć szlaków, w szczególności główny szlak beskidzki
granice Gorców
otaczające grupy górskie
przyroda i jej ochrona: piętra roślinności w górach, flisz karpacki, Gorczański Park Narodowy, zasnuja wysokogórska
historia i osadnictwo
gorczańskie kapliczki
gospodarka pasterska
znani ludzie związani z Gorcami: Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Władysław Orkan, Józef Kuraś "Ogień", ks. Józef Tischner
Drewniane kościoły podhalańskie (Dębno, Łopuszna, Harklowa, Grywałd), kościół w Ochotnicy Dolnej