Wycieczka na zapoznanie II

53. Kurs SKPB 2016/17

WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE II (22-23.10.2016) – BESKID SĄDECKI

ZBIÓRKA: piątek 21.10.2016 o 20:00 – Dw. Zachodni PKS , hala gł.

POWRÓT: poniedziałek 24.10.2016 – Dw. Zachodni PKS - ok. 4-5 rano

TRANSPORT: PKS limit 17 miejsc

PROWADZĄCY:  Robert Szczapa, Gosia Pleban

ZAPISY: przez formularz zgłoszenia na Kurs. Opcja zapisu na ten termin wycieczki będzie aktywna tylko do 18.10.2016 do 23:59.

 

SPRZĘT:

Dokumenty (dowód osobisty lub paszport, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwór CIEPŁY, karimata, buty zakrywające kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, parasol, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia górskiej rzeki, klapek odpada/odpływa), kubek (ok. 0,5 l), menażka, nóż do krojenia, łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m), odblask (obowiązek noszenia poza terenem zabudowanym po zmiezrzchu).

Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować przewodnika.

Folia NRC. Kompas, MAPA (obowiązkowo Beskid Sądecki, skala 1:50 000 lub 1:75 000) zalaminowana, oklejona taśmą lub w torebce strunowej. Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka.

Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak + zapasowe worki foliowe.

PROWIANT:

  • śniadanie w sobotę będziemy jedli z kanapek "na drogę" – trzeba więc oczywiście zabrać kanapki i picie na drogę, dorabiamy tylko gdyby brakowało.

  • śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!), ser i wędlina w plastrach (200-300g), dla wege sam ser.

  • rybki (1 puszka), pasztet (1 szt.), świeże warzywa (dające się nosić), dżem lub inne dobre jadło na kanapki, 8‐10 torebek herbaty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)

  • obiad: makaron typu świderki (125g), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa (300g) dla wege ekwiwalent w kotletach sojowych, 1 sos w torebce np. Winiary (tak do rozrobienia w zimnej wodzie), 1 warzywa w puszkach (groszek, kukurydza,fasolka), 1 cebula, czosnek, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp)

  • Przegryzki na przerwy: kaloryczne, smaczne i łatwe do częstowania np: orzechy, suszone owoce, kabanosy, mieszanka studencka, czekolada, sezamki, chałwa czy inne słodycze...

  • 1,5l butelka wody

  • termos z ciepłą herbatą (0,5‐1l)

Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.

Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!

Nocleg w chatce.

 

KOSZT WYCIECZKI:

200zł + rezerwa ok. 15 zł

Z tej kwoty zbieramy zadatek 100 zł płatny W GOTÓWCE NA WYKŁADZIE WE WTOREK 18.10.2016 lub na konto Kursu do wtorku (18.10.2016) do 23:59 (jeśli przelew robisz we wtorek - prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu na adres mailowy kierownictwa Kursu):

Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 22-23.10.2016"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct

Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu.

 

ZAGADNIENIA:

Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu):

  • topografia Beskidu Sądeckiego:

    • główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki

    • miejscowości, sieć dróg

    • schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki

    • granice Beskidu Sądeckiego

    • otaczające grupy górskie

  • przyroda: piętra roślinności w górach, flisz karpacki, Popradzki Park Krajobrazowy

  • Józef Szalay, Józef Dietl, Św. Kinga

  • gospodarka pasterska

  • Rusini Szlachtowscy

  • wody mineralne w Beskidach

  • Stary Sącz, Szczawnica, Piwniczna

KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam, co zwykle :)